News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

Kan ik Zoom nog gebruiken?

(Should I Zoom?)

E-mail aan de HC e-maillijst voor Teachers d.d.31-03-2020

Tim Jackins

 

Beste Leraren en Leiders,

Velen van ons gebruiken Zoom om met elkaar en met onze klassen te communiceren en om steungroepen en workshops te leiden. Er zijn altijd vraagtekens bij de veiligheid en het misbruik van informatie als we internet gebruiken. Het is voor ons allemaal moeilijk om een beeld te krijgen dat volledig en accuraat genoeg is. En we zien voortdurend artikelen over de gevaren van allerlei software. Frank van den Heuvel is een van de HC-ers met de meeste kennis op dit gebied.  Dit is wat hij schrijft over Zoom.

 Met liefs en waardering,

Tim

  

Beste Diane, Tim,

Er zijn enkele artikelen in omloop die twijfel zaaien over de veiligheid van Zoom. Vele daarvan herhalen beschuldigingen zonder na te gaan wat de echte bedreigingen zijn en hoe deze te af te wegen. En zonder de diepere sociale en politieke kwesties te bespreken.

  1. Het grote probleem met videoconferenties is de eigenaar van de site. Kunnen we er op vertrouwen dat de eigenaar geen gegevens deelt of verzamelt. En kunnen we ook vertrouwen op de jurisdictie op de plaats waar de dienst wordt gehost (Patriot Act).
  2. Beveiliging is een containerbegrip voor vele aspecten: technische, sociale, gerechtelijke, politieke aspecten, gebruikersgedrag/vaardigheid/bewustzijn, privacy en andere burgerrechten.
  3. Terwijl Zoom de schuld krijgt, is Facebook het echte lek. Zoom stelt mensen in staat om Facebook of Google te gebruiken als alternatief voor het aanmaken van een account via e-mail. Dergelijke aanmeldmogelijkheden zijn handig, maar ze laten Facebook of Google weten wanneer je inlogt op Zoom. Mensen moet geadviseerd worden om deze 'handige' methodes niet te gebruiken.
  4. Hoewel de artikelen de privacyverklaring van Zoom aanvallen, volgt Zoom precies de regels (waaronder de GDPR, de algemene verordening gegevensbescherming) en verzamelt geen andere persoonlijke gegevens. Vergelijk hun verklaring met die van anderen en je zult zien dat de auteurs het tot unfaire proporties hebben opgeblazen. (Lijkt een aanval).
  5. Ik heb hierover met Zoom gesproken en zij bevestigen dat er geen gegevens worden gedeeld met anderen.
  6. Mijn bedrijf gebruikt technologie om ook het lekken van gegevens via Zoom te controleren. Tot nu toe is er niets aan de hand.
  7. Er was een incident met een lek in juli 2019, dat op onverantwoorde wijze bekend werd gemaakt en op een redelijke termijn werd afgehandeld. En dit lek was een klein probleem, maar werd geframed als ‘Ernstige Zoom-beveiligingsfout kan websites Mac-camera's laten kapen’.
  8. Dan is er nog de nieuwe ‘attention tracking-kwestie. Zoom had deze functie niet moeten creëren. Maar voor managers is het een nauwelijks werkbare functie. De beveiligingsimplicaties van deze functie zijn zeer laag. Dit is een privacykwestie voor werknemers, ook met beperkte implicaties in vergelijking met wat mensen op andere plaatsen delen en in vergelijking met veel grotere en meer opdringerige problemen met privacy die ontstaan door voor een camera te verschijnen tijdens een videoconferentie.
  9. Het leidt ons af van nadenken over alle implicaties van deze nieuwe technologieën zonder wetten, verdragen en regelgeving die mensen beschermen tegen misbruik van beeldmateriaal en gegevens.

Ik zie de huidige beschuldigingen niet als reden om Zoom te ontraden. Er zijn geen alternatieven zonder problemen. Sommige van hen hebben ernstigere en grotere problemen (zoals Skype, Google Hangouts, Facebook en Whatsapp), vooral wanneer ze een bedrijfsmodel hebben dat gebaseerd is op het verdienen van geld aan data (beeldmateriaal).

Ik raad mensen nog steeds aan om verschillende platformen te gebruiken. Voor videoconferenties is https://meet.jit.si een goed open source-alternatief dat ik zelf gebruik. Ik heb ook mijn eigen Jitsi-server geïnstalleerd om te testen, maar deze vormt een zware belasting. 

Het is ook goed dat mensen flexibiliteit oefenen (zoals het goed is om staand op één voet je tanden te poetsen) en zich niet te veel vasthouden aan één oplossing. 

Deze tekst kan naar believen worden gebruikt.

Liefs,

Frank

 


Last modified: 2020-07-02 14:27:35+00