News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

Werken aan onderdrukkerspatronen

(Working on Oppressor Patterns)

Marcie Rendon

 

Tijdens workshops voor Inheemse bevrijding en workshops voor bondgenoten van inheemse volken, heb ik mensen geleerd om vanuit verschillende invalshoekenhoeken aan onderdrukkersmateriaal te werken. Op een recente workshop deed ik bijvoorbeeld een demonstratie met een vrouw wiens voorouders vanuit Ierland hierheen kwamen. Ik probeerde bij het patroon te komen dat zegt: ‘We hebben geleden, daarom verdienen we het om ….. te hebben / te nemen / te willen / te krijgen’.

Ze begon te praten over de aardappel-hongersnood in Ierland, en het volgende wat ze zei was: ‘Nou, het ging ons niet zo slecht, maar mijn mensen wisten dat hier een kans lag’. Ze gebruikte in feite de aardappel-honger als een excuus, om te rechtvaardigen dat ze (haar voorouders) hierheen waren gekomen en Dakotaland in Minnesota hadden ingenomen. Ik denk niet dat ze dit verband heeft gelegd, ook al was ze aan het ontladen.

Tijdens de workshop probeerde ik het hele weekend naar twee patronen te kijken: ‘Ik ben goed, daarom verdien ik het om te nemen.’ En ‘Ik heb geleden (op een waardige, niet-zeurende manier), daarom verdien ik het te hebben/te nemen.’ In mijn ogen is dit is allemaal doordrenkt van Joods/christelijke denkwijzen.

 

 

 

April 2019

 


Last modified: 2020-07-01 08:33:43+00