News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

Op meer dan één vlak

(More Than One Dimension)

Harvey Jackins

Pagina 271 tot 272 van ‘The Nature of Leadership’ uit ‘The Benign Reality’

 

Om effectief over een groep na te denken, moet dat op ten minste drie vlakken gebeuren. Ten eerste moeten we over de groep als geheel nadenken. Een groep mensen is een andere eenheid dan ieder individu afzonderlijk. Een groep bestaat uit de mensen van die groep, maar functioneert volgens andere wetten dan een individu. We hebben hier het nodige over geleerd. We hebben geleerd hoe we een goede bijeenkomst kunnen houden, hoe we een goede discussie kunnen voeren, hoe we ervoor kunnen zorgen dat iedereen aan het woord komt. We hebben geleerd om te streven naar consensus in plaats van besluiten te nemen op basis van ‘de meeste stemmen gelden’. Er valt natuurlijk nog meer te leren. Er moet over een groep als groep nagedacht worden.

Ten tweede moeten we nadenken over elk individu in de groep. In een HC-groep in het bijzonder, maar waarschijnlijk in elke groep, moet elk individueel lid als individu worden gezien. Er moet gekeken worden naar wie die persoon is, waar iemand knokt voor wederopbloei en welke hulp nodig is.

Ten derde moet er niet alleen nu, op dit moment, over de groep en de individuen nagedacht worden, maar in zekere zin ook langs een tijdlijn: we moeten nadenken over waar mensen vandaan komen, op welk punt ze zich bevinden, de volgende stap die ze moeten zetten, hoe ze geholpen moeten worden om de gewenste richting op te gaan.

Goede leiders werken soms intuïtief op deze manier, maar het helpt om je duidelijk bewust te zijn van wat er nodig is. Als je deze principes als checklist gebruikt om je als leider de weg te wijzen, geeft dat vrijwel zeker de garantie dat een groep goed kan functioneren.

Present Time 201, Oktober 2020

 

 

Advies: Brigitte Theeuwen en Guus de Vries

December 2020

 

 


Last modified: 2021-06-01 12:29:59+00