News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

50 jaar in HC

(50 years in RC)

E-mail aan de Community Members e-maillijst d.d. 16-04-2020

Julian Weissglass 

Ik heb deze maand iets belangrijks te vieren. Dan ben ik 50 jaar in HC. Ik ben daarom een paar weken geleden begonnen na te denken over de belangrijkste dingen die ik in HC heb geleerd.

Hieronder volgen de 20 belangrijkste dingen (niet een bepaalde volgorde) die ik gedurende mijn 50 jaar in HC heb geleerd. Hierbij heb je mijn toestemming deze te delen met je counselers.

Liefs

Julian Weisglass

 

 ‘Het universum is vol magische dingen die rustig op ons verstand wachten om aangescherpt te worden.’

Eden Phillpotts, (1862 - 1960) was een Engelse schrijver, dichter en toneelschrijver. De uitspraak wordt soms aan anderen toegeschreven.

http://wecanendwar.org

 

De 20 meest belangrijke dingen die ik in HC heb geleerd

 1. Mensen zijn wonderlijk complex en fantastisch, zelfs zij die mij angst inboezemen.
 2. Gevoelens zijn geen leidraad voor actie. Ik hoef nooit te handelen op basis van mijn verwarde gevoelens. En als ik het doe, kan ik mezelf vergeven. Zie Harvey Jackins boek: ‘The Logic of Being Completely Logical’ https://www.rc.org/publication/books/hs/hs_72_hj
 3. Chronische pijnpatronen en bevroren behoeften ontlaad je niet heel makkelijk.
 4. Onthoud om je mond te houden en te luisteren. Counselen bestaat voor het grootste deel uit luisteren met aandacht. Maar goed counselen vraagt om goed nadenken over de cliënt en om tegenspraak te bieden op de pijnpatronen. Counselen betekent niet dat je advies geeft.
 5. Je besluit om te gaan leiden, en dat dan ook te doen, heeft een enorm positief effect op je eigen wederopbloei.
 6. Alles wat me overkomt of overkomen is, waar ik niet dood van ga, of ben gegaan, biedt een gelegenheid om te leren, als ik er maar over ontlaad. Dat gaat over ongelukken, slecht behandeld worden, mishandeling, ziekten en hoe ik ben beïnvloed door de cultuur en de meningen van de mensen om me heen die zo ingrijpend waren dat ik het niet eens in de gaten had.
 7. Koester geen wrok. Dat leidt niet tot wederopbloei.
 8. Roddel niet. Het is schadelijk voor jezelf en voor de gemeenschap.
 9. De pijn die mensen met zich meedragen vanwege de geschiedenis van hun land en de groepen waartoe ze behoren, gaat dieper dan we ons realiseren.
 10. Onderschat nooit het belang van wat je doet. Het rimpeleffect is aanzienlijk.
 11. Wat me op mijn eerste levensdag is overkomen is belangrijker dan ik me realiseerde. En ik ben gaan beseffen dat dit heel belangrijk is.
 12. We zitten allemaal in het zelfde schuitje. “. . . stuur niemand erop uit om te horen voor wie de bel luidt. Die luidt namelijk voor u (‘..send not to know, for whom the bell tolls. It tolls for thee.’) John Donne
 13. Geen mens is beter of slechter dan een ander. Ik ben er voortdurend verbaasd over hoe sterk het gevoel dat we beter of minder zijn (zelfs als we ons van dat gevoel bewust zijn), mijn en ons werk in de weg staat.
 14. Angstpatronen kosten veel tijd om te ontladen. Geef niet op. Besef het belang van lachen. Het is een belangrijke vorm van ontladen. Ik ben geconditioneerd om de waarde van lachen te onderschatten. Maak niet- onderdrukkende grappen.
 15. Je raakt de effecten van angst alleen kwijt door te ontladen. Ook al besluit ik om tegen de angst in te handelen, of er boven te staan, het raakt me nog steeds. Het heeft me veel tijd gekost om dit te leren. Het is belangrijk om angst me niet te laten afhouden van alles wat ik wil doen.
 16. Als ik een fout maak, kan ik het best zo snel mogelijk excuses aanbieden zonder in de verdediging te gaan, iets uit te leggen of me te rechtvaardigen. Dit kan wel of niet iets uitmaken voor de persoon of mensen aan wie ik mijn excuses aanbied. Maar het is belangrijk voor mijn wederopbloei om mijn fout te erkennen.
 17. Behandel iedereen vriendelijk en ruimhartig. Iedereen doet haar of zijn best.
 18. Wees je bewust van de beperkingen van wat je snapt. Vooral de strijd en de pijn van anderen kan ik niet volledig begrijpen.
 19. Het is prima als ik het met sommige mensen niet eens ben, zelfs met counselers.
 20. Er is altijd nog iets wat ik kan leren. 😃

Wat is jouw lijst?

 

 

Mei 2020

 


Last modified: 2021-06-01 12:29:59+00