News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

Perspectief: Jij bent de beste ouder voor je kind. Punt uit!

(Perspective: You are the best parent for your child. Period!)

E-mail naar de HC e-maillijst voor Parents

Ian Granick 

 

Hallo Ouders!

Ik hoop dat jullie en je gezin gezond en veilig zijn als je dit bericht ontvangt. Wij ouders hebben misschien niet zoveel ‘nieuwe extra tijd’ waar sommige andere mensen zo van ‘genieten’ tijdens deze wereldwijde crisis. Ik heb besloten om elke dag tijd ergens een gaatje te vinden voor wat extra ontlading en dat maakt een wereld van verschil. Na een sessie eerder deze week, heb ik besloten om een berichtje te delen met de ouders met wie ik een band heb in de wijde wereld. Ik heb het niet over ontladen of over HC, maar ik probeer wel een perspectief te bieden. Sommige mensen vinden het moeilijk om dat te onthouden in zware tijden, dus voor een aantal is dit misschien van nut. Het is duidelijk dat het aanbieden van theorie geen vervanging is voor een luisterend oor en het krijgen van een kans om te ontladen. Maar weten dat er ergens ‘daarbuiten’ andere mensen zijn met gelijksoortige ervaringen zou het isolement kunnen tegenspreken.

Hier is het...

Liefs

ian

Brooklyn, NY

 

Wij ouders voelen ons soms slecht over onszelf.

De mensheid staat nu voor een grote uitdaging. Ik weet niet of het de grootste of moeilijkste uitdaging ooit is (ik vermoed van niet). Ik weet niet of dit de moeilijkste uitdaging is die je individueel ooit hebt moeten aangaan (ik vermoed van niet). Maar het is zeker een grote uitdaging, een die velen van ons erg beangstigend vinden, of verwarrend, of hartverscheurend, of alles tegelijkertijd. Of misschien ben je helemaal niet in staat om iets te voelen, wat ook een gevoel is.

Wij ouders zijn bijzonder kwetsbaar voor wat er nu op ons af komt. We hebben allemaal onze eigen mix van gevoelens en worstelingen die nu worden verergerd door onze neiging om extra gevoelens te hebben juist omdat we kinderen hebben: we zijn bang dat hun iets overkomt.

Er wordt ook van ons gevraagd dat we nieuwe vaardigheden ontwikkelen (of bestaande vaardigheden opnieuw toepassen). Sommigen van ons hebben het gevoel niet opgewassen te zijn tegen deze taak. We voelen ons depressief, klem gezet, verward, onwetend, dom, enz.

Even een realiteitscheck: voor elke vaardigheid of capaciteit geldt dat er ergens op de planeet wel iemand is die er slimmer en bekwamer in is dan jij. Natuurlijk is dat waar. (We zijn met zo’n 7 miljard, dus dat is niet zo gek.)

Maar er zijn ook vaardigheden en capaciteiten en sterke punten die jij hebt, die anderen zich zouden wensen. Zo gaat dat nu eenmaal. We hebben allemaal een unieke set van sterke punten en moeilijkheden die ons maken tot wie we zijn. En dat is oké. (En als er iets is waarvan je denkt dat je het beter zou willen doen, een of andere vaardigheid die je zou willen hebben, ga het leren. Lees, studeer, oefen, word het meester.)

Maar… er is één ding waarin niemand op de planeet beter is dan jij: dat is jouw liefde voor je kind of kinderen. Dat is gewoon de waarheid.

Je mag het gevoel hebben dat het niet zo is, maar, geloof me, het is wel zo.

Een essentieel aspect van ons mensen is het vermogen om onze kinderen lief te hebben. Zie het als genetische programmering.

En wat onze kinderen betreft, als ze weten dat er van ze gehouden wordt, dat ze niet in hun eentje een harde realiteit onder ogen hoeven te zien, dat ze steun kunnen krijgen, en warmte, tederheid en nabijheid, als ze dat allemaal weten, zijn ze buitengewoon veerkrachtig. Ze vogelen dingen wel uit. Ze passen zich aan.

Dus... ja, dit alles is zwaar. Deze situatie zal het uiterste van je vragen. Maar als je je kunt herinneren dat je de best mogelijke ouder bent voor je kinderen, en dat je liefde voor hen goed is, dan is de huidige uitdaging niet meer dan wat het is: een uitdaging.

 

 

 

April 2020

 

 


Last modified: 2021-06-01 12:29:59+00