News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

Wat er nu zo goed aan is om een ouder te zijn (tijdens een pandemie)

[What's Excellent About Being a Parent Right Now (In a Pandemic)]

E-mail aan de HC-e-maillijst voor ouders d.d. 11-04-2020

Adrie R

 

Lieve mede-ouders,

Laat ik eerst iets zeggen waarvan we allemaal weten dat het absoluut waar is: het was al best moeilijk om een ouder te zijn in een ineenstortende samenleving. Het is nu nog moeilijker.

Het is ook waar dat het nu op dit moment ook echt heel goed is om ouder te zijn. Ik heb de afgelopen dagen met veel vrienden gesproken die alleen wonen of die geen kinderen hebben, en dat maakte mij een aantal dingen heel duidelijk.

Wij hebben een doel. Vele anderen worstelen op dit moment met de vraag waarom ze ’s morgen op zouden staan omdat ze zich richtingloos voelen, omdat ze geen reden kunnen bedenken waarom ze uit hun pyjama zouden komen of iets anders eten dan cornflakes. Wij ouders hebben zeer dwingende redenen (onze kinderen!) die ons uit bed trekken, en ons dwingen om veel dingen te doen (koken, schoonmaken, praten, in bad gaan, kunst maken, enz). Andere dingen dan binge-watchen of eindeloos luisteren naar het nieuws.

We hebben een goede reden om onze aandacht niet op de pijn te richten. Iedereen is nu gerestimuleerd. Ouders worden er veelvuldig aan herinnerd waarom ze hun aandacht niet moeten richten op patronen van gevoelloosheid of paniek, om in staat zijn om duidelijke informatie te geven en ook uit te leggen wat goed is voor onze jonge mensen. Dat is een geschenk.

We krijgen nog steeds knuffels. Hoewel het soms moeilijk te onthouden is, hebben we het geluk om nu niet helemaal alleen te leven. We kunnen nog steeds mensen aanraken: knuffels, high-five’s, kusjes, worstelwedstrijden. En jonge mensen brengen onze aandacht naar buiten.

We zien flexibiliteit en veerkracht in actie bij onze kinderen. Het is wel waar dat jonge mensen de pijnpatronen om zich heen voelen, en ook zelf veel gevoelens hebben over de huidige situatie, maar we zien ze ook ontladen en steeds opnieuw hun flexibiliteit en creativiteit terugkrijgen. Dit is voor ons een uitstekende geheugensteun om zelf sessies te doen om wat van onze eigen gevoelloosheid/paniek/vroege materiaal af te schrapen en onze eigen helderheid terug te krijgen .

Wij, de ouders die over HC beschikken, kunnen ook dat wat we weten aanbieden aan ander ouders in ons leven. Ze eraan herinneren dat ze goed en slim zijn en het precies goed doen. Ze er aan herinneren dat er geen ‘juiste’ manier is om op te voeden in een pandemie. Zoals Marya zei: jonge mensen laten ons hun heftigste gevoelens zien omdat ze zich veilig voelen bij ons. Het is een uitnodiging om te zien dat jonge mensen, door die hevige gevoelens te uiten, in staat zijn om de lucht op te klaren, dat ze weer opgefrist terug kunnen komen en daarna weer doorgaan.

Gisteren was een hele moeilijke dag voor mij als ouder, en toch meen ik alles wat ik hier zeg. Ik merk zelf dat, als ik erop vertrouw dat ik goed werk doe als opvoeder, mijn kinderen ook op mij vertrouwen.

Met liefs,

Adrie

 

Ik spreek Engels en wat Spaans en Frans.

Ik schrijf vanuit bezette Nonotuck-thuislanden (tegenwoordig West-Massachusetts, VS genoemd)


Last modified: 2020-07-01 08:33:43+00