News flash

SAL/UER Videos

Racism and the Collapsing Society, Barbara Love and Tim Jackins, June 7, 2020

RC Webinars listing through December 2022

New Online Workshop Guidelines Modifications


 

Thuiskomen als inheemse mensen

Veel van onze mensen hebben genocide overleefd door met mensen van andere groepen te trouwen, te assimileren in andere culturen en de patronen van andere groepen over te nemen. Alles wat onze voorouders hebben gedaan dat ons geholpen heeft om tot nu toe in leven te blijven, waren succevolle beslissingen om de genocidepolitiek te trotseren.

Alle inheemse mensen moeten tegenwoordig werken aan het terugwinnen van die dingen die de genocide aan onze families en ons volk heeft ontnomen. Of het nu gaat over assimilatie in andere culturen of over de pijnpatronen die onze gemeenschap zijn binnengekomen via zendelingen, kostscholen, pleegzorg, of andere externe krachten.

Voor degenen onder ons die inheems zijn en zijn opgegroeid in een gezin met een gemende afkomst of in niet-inheemse culturen en gemeenschappen, volgen hier de stappen in het proces om onszelf volledig terug te krijgen en als inheemse mensen thuis te kunnen komen. Sommigen kunnen ook nuttig zijn voor degenen die wel inheems zijn opgegroeid.

1. Besteed minstens een jaar aan volledig tevreden te zijn met, en volledig trots te zijn op de cultuur of culturen waarin je bent opgegroeid: wit, Latino, Chicano/a, zwart, Spaans, Aziatisch, enzovoort. Ontlaad over alle dingen die goed en prachtig zijn aan het opgroeien in die cultuur en gemeenschap. Kijk naar de patronen en de strijd die gepaard gingen met het opgroeien in die gemeenschap, cultuur en identiteit. Ontlaad alle dingen die voor jou of je familie op pijn gebaseerd zijn. Houd vast aan de goede dingen die je gekregen hebt en wees trots op al het menselijke.

2. Praat met je familie en ontdek alles wat je kunt over de stam waarvan je afstamt. Geef niet op. Vraag bij welke stam je hoort. Als je familie stopte met leven in stamverband, vraag dan waarom. Zorg voor steun om informatie te krijgen die door doodsangst en genocide verborgen gebleven is. Blijf vragen.

3. Als je zeker weet welke stam van jou is, ga dan terug naar het land van je oorspronkelijke inheemse volk of volkeren, als je er op dit moment niet woont. Zie hoe het land eruit ziet, ruikt. Breng daar wat tijd door. Als jouw mensen daar nog steeds zijn, breng tijd met ze door. Zo niet, zoek dan uit waar jouw mensen nu zijn.

4. Ga naar evenementen in de Indiaanse gemeenschap waar je nu woont. Ga daar eerst naar toe in de hoedanigheid die je nu als meest werkelijk ervaart, je identiteit als Chicano/a, als witte of je Afrikaanse-afkomst identiteit, enz. Kijk, maak contact en wees aanwezig. Ontlaad dan wat er opkomt, hoe het voelt om je tussen verschillende identiteiten te bevinden terwijl je naar pow-wows gaat, naar evenementen, naar films en verzamelplaatsen. Dit zal in de loop van de tijd veranderen en de ontlading daarmee ook. Het proces zal zich ontvouwen terwijl jij ontlaadt over wat er opkomt als je contact maakt met inheemse mensen op de plek waar je nu woont, je eigen mensen of andere stammen.

5. Ontladen, ontladen, ontladen

 

Marcie Rendon

White Earth Anishinaabe
Minneapolis, Minnesota, VS.

 

Uit Heritage 4

 

 

 Vertaald: april 2019

 

 

 


Last modified: 2020-03-12 22:07:05+00