Zo gebruik je Zoom om mee te doen aan HC klassen en workshops

(Using Zoom to participate in RC classes and workshops)

De beste manier om met Zoom te beginnen, als je er voor het eerst mee gaat werken, is om iemand te vinden die ervaring heeft in het gebruik ervan en die je als je begeleider vraagt. Bij voorkeur krijg je les als je fysiek bij elkaar kan zijn, daarna uit elkaar gaat en dan een Zoom gesprek organiseert waar je alles in de praktijk test. Als je eenmaal bekend bent met een individueel Zoom-gesprek, organiseer dan een groepsgesprek zodat je kan oefenen in het meedoen en leiden ervan en de mogelijkheden voor groepen leert gebruiken. Dit helpt je ook na te denken over hoe je anderen helpt die moeite hebben om aan een groepsgesprek mee te doen.

Sommige functies moet je kennen en oefenen van meet af aan. Bedenk dat bepaalde kenmerken en mogelijkheden verschillen op tablets en smartphones. Daarom maken we een onderscheid tussen een computer, tablet en telefoonverbinding als die van elkaar verschillen. Je zal een veel betere ervaring met een workshop of klas hebben met een computer of tablet, dan met een smartphone. Als een smartphone je enige optie is, download en gebruik dan de Zoom app, in plaats van te vertrouwen op de inbelfunctie. (We hebben net te horen gekregen dat de inbelfunctie verwijderd is uit de basis Zoom service.)

Het aan en uit kunnen zetten van de microfoon bij een groepsgesprek (vooral in grote groepen) is belangrijk om afleidende geluiden te vermijden. Meestal heb je de microfoon uitstaan behalve als je zelf wil spreken. Ergens op het scherm zit een pictogram voor je microfoon waarop je kunt klikken om het geluid uit te schakelen of weer aan te zetten. Als een bijeenkomst begint, kan de gastvrouw/gastheer iedereen dempen, maar je kan jezelf aanzetten als je moet spreken. Een andere mogelijkheid is dat een groep kan besluiten om ieders microfoon aan te houden om een meer levendige ervaring te hebben van lachen en reacties horen. Deelnemers moeten erop letten dat ze geen hard achtergrond geluid hebben in hun omgeving en dat hun microfoon niet ergens tegenaan wrijft wat herrie oplevert. Iedereen kan zichzelf uitzetten, of de gastvrouw/gastheer kan dat doen, zonder verder de hele groep uit te zetten.

De Chat-functie is het tekstballonnetje pictogram onderaan je scherm. Dit kan je gebruiken om tekstberichten te lezen en te versturen naar iedereen of naar iemand persoonlijk. Op een tablet of smartphone moet je op ‘Participants’ klikken om te chatten.

Met ‘Active Speaker/Gallery View’ kan je instellen hoe je scherm eruit ziet. Er zit een pictogram op je scherm dat schakelt tussen (a) Speaker view, gericht op de persoon die praat (met een paar andere deelnemers in beeld in een soort ‘lade’ aan de zijkant of bovenaan je scherm) en (b) Gallery view (scherm vol met miniatuurbeelden van alle deelnemers). (Op een smartphone verschijnen 4 personen tegelijk op het scherm en kun je van het ene naar het andere scherm vegen.)

Met het ‘Full screen’ pictogram kan je heen en weer schakelen tussen het volledige scherm en een kleinere versie waarvan je zelf de grootte bepaalt (alleen bij computers).

Met de knop ‘Participants’ kan je een lijst zien van iedereen die aan het gesprek meedoet. Als je de naam die bij je beeld verschijnt wil wijzigen, selecteer je je naam in deze lijst, selecteer je ‘More’ en klik je op de knop ‘Rename’.

Met de knop ‘Pin Video’ kun je één spreker op je scherm hebben als je de ‘Active Speaker’ aan hebt. Dit is handig als je alleen de leider of de cliënt/counseler wil zien. Beweeg je cursor over het beeld van de persoon die wil blijven zien en selecteer ‘Select Pin video’. Om alle deelnemers weer te zien klik je op ‘Unpin video’. Dit werkt niet op de app van een smartphone.

In Zoom bestaat de functie ‘Break-out rooms’ waarmee mensen uit de algemene groep worden gehaald en in kleine groepen van 2 of meer worden geplaatst. Dat kan je gebruiken voor mini-sessies, sessies, of steungroepen. Vaak worden mini-sessies willekeurig ingedeeld. Zorg ervoor dat iedereen in de ‘break-out rooms’ de tijd goed bijhoudt en kom terug als de gastvrouw/gastheer daarom vraagt.

Bijeenkomsten moeten op tijd beginnen. Het werkt op Zoom niet om lang rond te hangen. Iedereen moet 10 minuten voor aanvangstijd beginnen om aan te sluiten.

Log niet uit voordat er gezegd wordt dat je moet uitloggen. Laat de Zoom app ook gewoon aan als je even pauze neemt. Je kan het geluid en beeld uitzetten als je privacy wilt tijdens je pauze.

Het is handig om een keer te oefenen voor de daadwerkelijke bijeenkomst. Dat kan door de bijeenkomst 30 minuten eerder te laten beginnen of met een oefengesprek op een dag ervoor. Oefengesprekken leren mensen om op Zoom te komen, hun technische problemen op te lossen en om hen te leren om basisfuncties van Zoom te leren gebruiken. Probeer vooral mee te doen aan eventuele oefengesprekken.

Gebruik de krachtigste internet bandbreedte die er is. Hoe beter de bandbreedte, des te beter de kwaliteit van beeld en geluid bij Zoom.

Dit document gaat niet over het aanmaken van een account en het plannen van gesprekken.


Last modified: 2024-02-03 15:38:38+00