News flash

🌏 Sustaining All Life 🌍 
Poster Fundraiser


🪻  Webinars  🪻


Creating the Conditions
to Cause a Big Change

Tim Jackins
June 18

 

Jong en Krachtig op de Klimaat Conferentie in Parijs

Hey, Geweldige jonge mensen! Ik ben een jongere uit Fryslân, Nederland en mijn eerste taal is Nederlands. Ik maakte deel uit van het Behoud van al het leven project in Parijs en dit wil ik er over delen. Ik schreef het in het Nederlands en ik heb een Engelse vertaling toe gevoegd.

Tijdens de Verenigde Naties conferentie over klimaat verandering in Parijs (Frankrijk) in december 2015, heeft een HC delegatie genaamd Behoud van al het leven gedeeld wat we in HC hebben gedeeld met de activisten die bij de conferentie waren. In de delegatie waren jongeren en jong volwassenen uit Canada, Engeland, Israel, Kenia, Nederland en de Verenigde Staten.

We hielden één keer per dag een bijeenkomst voor jongeren. Deze werden volledig geleid en georganiseerd door de jongeren en jong volwassenen in de delegatie. We nodigden de jongeren en jong volwassenen uit die we hadden ontmoette op de conferentie en een aantal daarvan kwamen ook, maar de meeste deelnemers liepen gewoon langs en werden aangetrokken tot een groep jongeren. Veel van hen liepen maar wat rond op de conferentie en voelden zich behoorlijk verloren. Het was een enorme opluchting voor ze om even niet “volwassen” te doen.

Tijdens deze bijeenkomsten vertelde Mari en/of Liam[1] over jongeren onderdrukking en naar elkaar luisteren en ontladen. We speelden ook een spelletje en iedereen vertelde hoe het was om op de conferentie te zijn als jongere. Ik zag iedereen vrolijker, hoopvoller en veel minder geïsoleerd vertrekken. De mensen die kwamen doen geweldig werk voor het milieu, ondanks alles wat het moeilijk maakt voor hun, zoals racisme, seksisme en natuurlijk jongeren onderdrukking. Het betekende heel veel voor ze om te zien dat ze als jongeren niet alleen stonden.

We hebben veel workshops gegeven, waaronder drie workshops die speciaal gericht waren op jongeren in de klimaat beweging. Tijdens de workshops , jongeren bijeenkomsten en ook op andere momenten viel het mij op dat mensen HC theorie die hun werd aangeboden vaak vrijwel gelijk snapten Toen ze werden verteld over naar elkaar luisteren, oude pijn en onderdrukking snapte ze dit vaak meteen. Mensen waren vaak heel blij als ze hier over hoorden. Toen ik dit zag was ik in staat om tijdens de conferentie met veel mensen over Hc te praten en zelfs met een paar mensen thuis.

We hebben tijdens de week een aantal forums met verschillende thema’s georganiseerd. Tijdens het forum van hoop vertelde mensen over hun successen en andere hoopvolle dingen. Degene die zich van te voren hadden opgegeven vertelden drie minuten hun verhaal. De sprekers waren vooral mensen van buiten HC, maar ook een paar Behoud van al het leven leden hebben gesproken. Mensen waren erg blij om hun verhaal te kunnen doen en ook waren mensen erg blij om de verhalen te horen. Veel van de verhalen waren prachtig en met geweldig denken erachter. Ik heb zelf op een van de forums gesproken, over hoe ik zag dat in mijn vrijwilligers werk mensen zich meer verbonden voelen met elkaar als ze zich verbonden voelen met de natuur en omgekeerd.

Tijdens de conferentie gingen opeens alle jongeren “dood”. We vielen allemaal opeens op de grond en bleven daar voor dertig seconden liggen. Dit was niet iets dat was georganiseerd door HC’ers. Het idee er achter weet ik niet eens meer precies, iets in de trend van de wereld sterft en wij ook. De dag dat het gebeurde fluisterde alle jongeren die elkaar tegen kwamen het toe: om drie uur voor dertig seconden “dood” vallen, vertel het niet aan volwassenen! En het gebeurde, om drie uur precies vielen alle jongeren voor dertig seconden “dood” neer op de grond, op de plek waar ze toen toevallig stonden. Het was leuk om te doen en het liet de ongelofelijke kracht zien van jongeren en hoe geweldig we kunnen samenwerken en onszelf organiseren.

De week was vermoeiend, het was keihard werken, maar het was ook een geweldige kans om relaties op te bouwen met mensen buiten Hc en ook binnen Hc, zowel met volwassen bondgenoten als met andere jongeren. Als ik terug kijk op de week ben ik heel blij met het succes dat we hebben behaald en met de geweldige tijd die we hebben gehad (wat erg belangrijk is omdat we het milieu niet kunnen redden zonder plezier te hebben).

Veel liefs uit Fryslân,

Rob Venderbos

Wergea, Fryslan, Nederland

Herdukt van de HC email discussielijst
voor leiders van jongeren


[1] Mari Piggott, de internationale bevrijdings referentiepersoon voor jongeren, woonachtig te Vancouver, British Columbia, Canada, en Liam Gaeary-Baulch, een HC leider in London, Engeland

 


Last modified: 2023-03-23 18:40:08+00