News flash

🌻  WEBINARS  🌻

Moving Forward from the World Conference
led by Tim Jackins
February 5

Threats from Nuclear Weapons
led by Julian Weissglass
February 11

Unified Goal on the Climate
led by Diane Shisk
& Janet Kabue
March 4 or 5

Een Jong Persoon op de Klimaat Conferentie in Bonn

Ik was een van de leden van de Sustaining All Life delegatie op de Verenigde Naties klimaat conferentie in Bonn; de COP23. Geen enkele organisatie had een team zoals wij. Als iets onmogelijk leek deden we eerst en ontladen later.

We waren constant bezig met luisterprojecten, over Hc en SAL te vertellen en mensen uit te nodigen voor onze forums en workshops. Ik heb talloze mensen over ons project verteld en omdat onze theorie zo fundamenteel is, snapten veel mensen het meteen.

Ik vertelde over het belang van ontlading en naar elkaar luisteren en zei dat SAL hiervoor gereedschap heeft ontwikkeld die nuttig waren voor activisten. Ook vertelde ik dat we speciale aandacht geven aan onderdrukkingen, omdat iedereen moeite heeft om over na te denken door oude pijn.

Dat iemand vroeg “Hoe is het?”, of “Hoe is het om hier te zijn als een jong persoon?”, of “Ervaar je racisme op deze conferentie?” maakte een groot verschil voor mensen. Ik denk dat als we gewoon ergens stonden - bijvoorbeeld met een bord om mensen uit te nodigen voor een forum – onze glimlach veel goeds deed.

Veel onderwerpen die wij behandelden in onze workshops werden nergens anders aangepakt of überhaupt genoemd. En onze forums gaven mensen de kans om belangrijke verhalen te vertellen die anders onzichtbaar waren gebleven.

Ons officiële programma begon met een forum en workshop voor jonge mensen. Hier vertelde ik dat de verscheidenheid aan talen die we daar en op de hele conferentie hadden een grote rijkdom was. Ik vertelde ook dat jonge mensen niet serieus genomen werden en dat dit een vorm van onderdrukking is. En ik vertelde dat als we verwarrende boodschappen lange tijd te horen krijgen, ze in ons hoofd gaan zitten en we zelf het gevoel krijgen dat ons denken niet belangrijk is.

We hielden een dagelijkse steungroep voor jonge mensen. Dit was een kans voor jonge mensen om even samen te zijn, zonder volwassenen, om plezier te hebben en naar elkaar te luisteren. Elke keer was anders, maar de basis bleef hetzelfde: We deden een namenrondje, een mini sessie, verdeelde we wat tijd met in de hele groep, we deden een spelletje en vertelden wat theorie over luisteren, ontladen en jonge mensen onderdrukking. Aan het einde nodigden we mensen uit voor de andere activiteiten die we die dag leiden.

Ik was de enige jonge persoon in de SAL delegatie en ik heb constant de beslissing gemaakt om de volwassenen in de delegatie te vertrouwen. Dat was een interessante uitdaging. Het was goed om een jong persoon in de delegatie te hebben. Op onze workshop en forum voor jonge mensen kon ik over jonge mensen onderdrukking vertellen. Door mijn leeftijd kon ik makkelijk verbinding te maken met veel jong mensen op de conferentie.

We hebben deze conferentie veel werk verzet om zichtbaar te zijn op twitter en facebook. Ik heb duizenden foto’s gemaakt en ter plekke uitgezocht en bewerkt, zodat het social mediateam ze gelijk kon gebruiken.

We hebben ook forums gelivestreamed. Omdat we hier niet van te voren voor gekozen hadden, moesten we alles ter plekke alles regelen. En bij elk forum hadden we opnieuw een manier gevonden om de kwaliteit te verbeteren. Het was een goed voorbeeld van onze flexibiliteit en vindingrijkheid.

Op een gegeven moment op de conferentie, hebben vertegenwoordigers van Trumps regering en de fossiele industrie een panel gehouden over het belang van fossiele brandstoffen en kernenergie. Een groep jonge mensen uit de Verenigde Staten organiseerde een protest. Toen het panel een paar minuten bezig was stond tweederde van de zaal op en zong een kwartier lang zodat het panel volledig stil kwam te liggen. Hierna liepen ze naar buiten en lieten een vrijwel lege zaal achter. Buiten de zaal hielden ze hun eigen panel.

Ik ben een jonge man uit Brazilië tegengekomen die geweldig werk deed. Hij kon uiteindelijk naar geen van onze evenementen komen, maar ik kon op belangrijke momenten naar hem luisteren. Een paar dagen na de conferentie stuurde hij me een berichtje waarin stond dat mij ontmoeten het beste was dat hem op de conferentie was overkomen.

Ik ben opgegroeid in HC en toen ik jonger was heb ik enkele slechte ervaringen gehad met proberen om Hc aan mensen uit te leggen. Tijdens de conference heb ik veel mensen over Hc verteld, en toen ik thuis kwam heb ik veel van mijn vrienden erover verteld. Tot nu toe zijn alle reacties positief en heeft in elk geval één iemand wil meer leren.

Rob Venderbos

Wergea, Friesland, Nederland

Opnieuw geprint van d HC email discussielijst voor leiders in zorg voor het milieu

(Present Time 191, April 2018)


Last modified: 2022-12-25 10:17:04+00